Sol, vind och vatten

Moder jord har mycket att erbjuda oss när det kommer till resurser av olika slag, länge har vi vetat att vatten har försett oss med elektricitet genom vattenkraftverk. Elektricitet från vind och sol blir allt populärare och kommer säkert att bli effektivare i framtiden.

Sol

Sun Sea

Företag kommer med nya innovationer som nyttjar olika element såsom solen. Idag så finns det möjlighet att använda sig av solens strålar att belysa en fastighets alla rum, genom fiberoptik så förs solens ljus in i byggnaden och genom armaturer så sprids belysningen. Systemet är utbyggbart och sätts in med minimalt ingrepp i fastigheten. Ett oerhört smidigt sätt att få rum belysta på ett miljövänligt sätt. Mycket effektiv i rum där inga fönster finns att få in solljus, lagerlokaler till exempel.

Vind

vindkraftverkAtt bygga ett eget vindkraftverk på sin egen tomt är inte allt för krångligt, det går att bygga utan bygglov om diametern på turbinen är mindre än två meter och att höjden på masten ryms inom tomtgräns då den läggs ner. Det finns en intressant artikel i Helsingborgs Dagblad om att bygga eget vindkraftverk, dock från 2007 så det kan vara andra bestämmelser idag. Kolla upp vilka bestämmelser det är i din kommun innan du sätter igång. Intressant är det dock att kunna bygga ett mindre vindkraftverk på den egna tomten och förse sig själv med elektricitet.

Vatten

waterfallEtt vattenkraftverk kan vara lite svårare för vem som helst att bygga, då det krävs någon form av strömmande vatten och en hyfsad stor tomt. Vad som däremot är möjligt är om ni går ihop ett antal grannar och prospekterar ihop ett eget vattenkraftverk. Det kan ta några eller något år innan ni är i gång och bygger men när ni väl är i hamn med ert kraftverk så kan det förse er med egen tillverkad elektricitet, fungerar det riktigt bra så kanske ni till och med kan sälja energi till andra.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.