Drönare gör vindkraften billigare

Drönare har på bara några år blivit allt vanligare att både läsa om och se ute i verkligheten. De har gått från att vara något endast militärer och stora företag kunde använda till en konsumentprodukt i en prisklass som de allra flesta har råd med. 

Billigare och säkrare

drönareDrönare har som sagt sjunkit enormt i pris de senaste åren. Konsumentversioner från de största tillverkarna finns nu att köpa för inte mycket mer en fem tusen kronor även om det självklart även finns modeller betydligt dyrare än så.

Tack vare att drönarna blir allt billigare så har de även blivit ett mycket bra alternativ för inspektion av vindkraftverk.

Istället för skicka ut tekniker på farliga turer endast skyddade av ett rep eller hyra in dyra helikoptrar så kan man skicka upp en liten och billig drönare för att fotografera. Nyligen har bland annat Lufthansa och Nordex gått in i ett avtal för framtida inspektioner via drönare.

Fler möjligheter

Det är dock inte bara vid inspektion av vindkraft som drönare kan vara till stor hjälp. Även vid klimatforskningen tror forskarna att drönare kommer kunna vara en otrolig fördel. Michael Tjernström som är Professor i meteorologi säger i en intervju att drönare kan bli ett viktig inslag i klimatforskningen framöver. Det kan fungera som ett komplement till satellitbilderna och utan större kostnad leverera livedata från stora områden.

Det är dock inte bara klimatet som kan övervakas med drönare. Även forskning på djurliv, skog och vattendrag kan tjäna mycket på den nya tekniken.

Bookmark the permalink.